top of page

Aktiviteter

Natur

Natur

Runt gården finns sjöar och vattendrag vars vatten ändrar färg utifrån ljusets skiftningar samt skogen med sin gröna skrud och doft av barr och mossa.

 

Skogen erbjuder avkopplande promenader eller konditionsgivande traillöpning fritt i skogen eller på någon va våra vandringsslingor.

 

Skogen är också full av liv. I vårens gryning när dimångorna lättar från sjön och solens strålar leker i vattenångorna, kan ni ha turen att få höra rådjursbockens skällande, tranornas skri eller duvans hoande.

 

Vandrar du varsamt fram finns det möjlighet att stöta på något utav skogens fyrfota djur så som älg, rådjur, hjort, hare, ekorre mm. Våra sjöar erbjuder en stunds avkopplande fiske

Må bra stig

Må bra stigen är en slinga i skogen med bestämda platser. Här har hjärnan möjlighet att arbetar på sin rätta frekvens och du kan i lugn miljö och vacker natur får kunskap om hälsa och möjlighet till reflektion kring din egen hälsa, utifrån ett häfte som du köper av oss.   

DSC_0567.JPG
Aktuella aktviteter

Aktuella aktiviteter 

Våren är här och det är härligt att susa fram med cykeln antingen det är en mountinbik- eller landsvägscykel. I området finns många fina cykelrundor både för landsvägs- och mountinbikescykling. Kontakta oss för förslag på rundor.

thumbnail_IMG_0354_edited.jpg
Trädgården

Trädgården

I trädgården som är ansluten till träningslokalen har du möjlighet till återhämtning och stressredusering.

 

Vill du deltaga i trädgårdens skötsel, som varierar efter årstider och som har visat sig främja hälsan. I naturen och trädgården förändras vår uppmärksamhet från riktad uppmärksamhet som kräver en hel del energi till oriktad uppmärksamhet eller fascination viken inte kräver så mycket energi.

 

Arbetet i trädgården och naturen ger oss också en starkare och rörligare kropp.

 

Forskning har också visat att personer som drabbats av stressrelaterad sjukdom och psykiska sjukdomar mår bra av att deltaga i aktiviteter knutna till en trädgård.

 

Hör av dig om du är intresserad.

trädgårdsvagnen_edited_edited.jpg
Vandring- och motionsslingor

Vandring- och motionsslingor

I dagsläget har vi två vandrings-/motionsslingor som varierar i längd mellan ca 2km till ca 5km.

Vi räknar med ytterligare en slinga som beräknas stå klar15 maj och är en trailslinga medan de andra två slingorna går på skogsvägar. Start från gården.

  • Blå slinga elrullstols vänlig med träningsövningar anpassade för er som sitter i rullstol

 

  • Röd slinga med träningsövningar

 

  • Vit slinga till stora delar en trail slinga.  Färdig i 15maj 2023

 

  • Skogsbads rundan Färdig 1juni 2023

 

Skogsbad handlar om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel vara mer i nuet. Detta för att få återhämtning och få tillgång till naturens hälsofördelar. Genom att följa skyltarna guidas du genom skogsbads rundan.

Kvinna Vandring Utomhus

Skogsbads rundan

​​​

Skogsbads rundan Färdig 1juni 2023

 

Skogsbad handlar om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel vara mer i nuet. Detta för att få återhämtning och få tillgång till naturens hälsofördelar. Genom att följa skyltarna guidas du genom skogsbrands rundan.

Avkoppling

Fiske

Fina och rogivande fiskevatten finns i området. Tänk på att fiskekort behövs. Kontakta oss angående fiskekort. 

Fiskare vid solnedgången
DSC_5459.JPG

Guidade turer

Vi anordnar guidade turer inom olika teman så som kultur, natur, mossor och knoppar. Under dessa promenader ligger fokus utanför kropp och tanke, känslan blir mer att vi är här och nu, Vandringen sker på olika underlag vilket leder till att balansen och koordinationen tränas. Vi får frisk luft, dagsljus och syftet är att se på naturen på ett nytt sätt. Både som spännande, givande och läkande.

DSC_5459.JPG
DSC_5459.JPG

Östdanmarksleden

Östdanmarks leden är en historisk led på ca 17km och har 35 skyltar, vilka berättar om de historiska händelser och sägner som finns utmed leden.

 

Leden är markerad med blå-gul markering och invigdes 2012. Den följer den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet, där av namnet. Den börjar i Ålarp i Älvsered och passerar genom våra marker och slutar vid Ulvanstorps Tunnbrödsbageri B&B.

Du vandrar genom en mycket varierande natur med storskog, bäckar, sjöar och mossar. Spångar finns över våtmarker. Det finns också 4st geocachar gömda utmed vandringsleden och en ljudbok Nya tider på prästgården som utspelar sig kring gränsen.

Det kan finnas möjlighet att bli hämtad mot en ersättning av 150kr för varje bil som hämtar. Kontakta någon av nedanstående personer senast dagen innan ni planerar att vandra, för att få bekräftelse på att det fungerar.

Lars 0706601484

Torgny 0703412580

östdanmarksleden 1_edited.jpg
DSC_5459.JPG

Böcker

Utflyktsmål i Fagereds socken är en bok som är skriven av mig Carina och innehåller faktaavsnitt och kartor över 48 sevärda platser i Fagereds socken. Du hittar också sägner som berör en del av de beskrivna platserna. Under arbetet med boken påmindes jag gång på gång om vilken underbar vacker och spännande plats vår socken är. Du kommer säkert att hitta din favoritplats i vår socken, kanske ingen av dem som jag beskriver i denna bok. Utan någon annan vy eller plats som du passerar. Stressa inte utan njut av allt ni ser och hör.   

Nya tider på prästgården är en ljud bok som utspelar sig på 1600-talet i trakterna kring den svensk-danska gränsen i de socknar som i dag heter Fagered och Älvsered. Berättelsen bygger på sägner, händelser och en hel del fakta från gränstrakten, men är förövrigt helt uppbyggd kring fabuleringar och är skriven av mig Carina

thumbnail_IMG_1204.jpg
DSC_5459.JPG

Grillplats

Grillplats finns på Östandanmarksleden intill Danasjö där du kan grilla din medtagna grillmeny eller fika med medtagen ficka och avsmaka den med utsikt över sjön eller skogens skrud.

grillplats.jpg
bottom of page